شکایت از کارفرما : با توجه به بستر و چهارچوب قوانین کار در ایران و تعامل دوطرفه کارگر، کارمند و کارفرما با یکدیگر، تبصرهها و قوانینی تعریف شده است که در صورت ایجاد مشکل بین طرفین مانند شکایت از کارفرما، این قوانین راهحلهای خوبی را ارائه خواهند داد.
اما قبل ازآنکه درباره شکایت از کارفرما و این قبیل مشکلات بخواهیم صحبت کنیم، نیاز است در ابتدا مفاهیم پایهای مانند اصل ماهیت کارگر و کارفرما و قرارداد را تعریف کنیم و با آنها آشنا شویم.
در قانون کار جمهوری اسلامی، کارگر به یک شخصیت حقیقی گفته میشود که با وی قراردادی کاری بسته شده باشد و وی کار خود را بهصورت آگاهانه تحت اختیار دیگری شروع کند که این اختیار ارادی میتواند در ازای دریافت حقوق مالی یا حقوقی باشد.
کارفرما نیز به فردی حقیقی یا حقوقی گفته میشود که طبق ماه 3 قانون کار، کارگری در قبال گرفتن حقالسعی برای وی کار میکند. کارفرما در اصل مسئول تمام تعهداتی است که نمایندگانش به عهده گرفته و میخواهند انجام بدهند.
اما قرارداد چیست؟ بر اساس قانون کار، قرارداد کار عبارت است از نوشتهای کتبی یا شفاهی که بهموجب آن کارگر در قبال دریافت حقالسعی کاری را برای مدتی موقت و یا غیرموقت برای کارفرما انجام میدهد.
مهمترین دلایل شکایت از کارفرما
دلایل مختلفی وجود دارد که باعث میشود شکایت از کارفرما اتفاق افتد. اما مهمترین دلایل میتواند بابت حقوق، بیمه، سنوات و دیگر مزایا باشد که به شرح زیر تعریف شدهاند و در صورت تخطی کارفرما از هرکدامشان، کارگر میتواند شکایت کند و حقوق خود را از مراجع قانونی پیگیری کند.
شکایت از کارفرما بابت حقوق
مواقعی پیش میآید که کارفرما به دلایلی مثل کمبود منابع مالی دستمزد و حقوق کارگر را پرداخت نکرده یا دیر پرداخت میکنند. این حقوق و مزایا تعرفههای مشخصی دارد و در ابتدای هرسال وزارت کار و دولت تعرفه حقوق را باتوجهبه سابقه کار، ساعت کار و تحصیلات برای کارگران و کارمندان تصویب میکند و همچنین درصدی که به حقوق هرسال اضافه میشود نیز ابتدای سال طی بیانیهای رسمی اعلام میشود که کارفرما موظف است همین مقدار را به حقوق کارگر اضافه کند. در صورت انجام ندادن و تخطی از این امر، کارگر میتواند به مراجع ذیربط مراجعه کرده و شکایت کند.
شکایت از کارفرما بابت بیمه
بیمه برای همه افراد جامعه بسیار مهم است. ازآنجاییکه میدانیم حادثه خبر نمیکند و بیماری برای هرکسی اتفاق میافتد بنابراین بیمه نقشی حیاتی در زندگی یک فرد دارد و در نهایت حتی در صورت عدم مشکلات ناگهانی، فرد به بازنشستگی و داشتن پشتوانهای در سنین بالاتر نیاز دارد که در اینجا بیمه نقش خود را ایفا خواهد کرد.
طبق ماده 4 قانون کار و بند الف ماده 4 قانون تأمین اجتماعی، کارفرما موظف است که کارگر را بیمه کند و در صورت عدم بیمه نمودن کارگر، علاوه بر تأدیه حقوق معوقه، به مجازاتی معادل 2 تا 10 برابر حق بیمه محکوم خواهد شد و البته همه اینها در صورتی است که بازرسان اداره کار و تأمین اجتماعی بیمه نبودن کارگر را تأیید کنند و بعد کارفرما محکوم خواهد شد.
شکایت از کارفرما بابت عیدی و سنوات
سنوات و عیدی جزوی از مزایای کار طبق استانداردهای قانونی کشور است و کارفرما موظف است این مزایا را حتماً بپردازد. سنوات و عیدی اصولاً در انتهای سال و ابتدای سال جدید شمسی به کارگر داده میشود و این عیدی و سنوات هم طبق قانون کار تعرفه مشخص و واضح خود را دارد. عیدی پاداش آخر سال افراد است و سنوات نیز باتوجهبه اینکه چه مدت در آن کارگاه یا شرکت مشغول به کار بوده است تعیین میشود. سنوات به دو بخش قابل تقسیم است. پایه سنوات و حق سنوات. پایه سنوات به هر فردی که مشمول کار است تعلق خواهد گرفت و حق سنوات به افرادیکه حداقل یک سال را در مجموعهای ثابت مشغول به کار هستند را شامل خواهد شد.
همچنین هر فرد مجاز به استفاده نکردن از 9 روز مرخصی خود در سال است. در غیر این صورت درصورتیکه بیش از 9 روز از مرخصی خود را استفاده نکنید باقی روزهای استفاده نشده سوخت خواهد شد و هزینه آن به شما پرداخت نمیشود.
برخلاف تصور عموم برای عدم پرداخت سنوات و عیدی میتوانید به مراجع قانونی مرتبط مراجعه کرده و شکایت کنید.
شکایت از کارفرما
اما اگر مابین کارگر و کارفرما مشکلاتی به دلایل حقوق، مزایا، عیدی و سنوات و دیگر حقوق کارگر به وجود بیاید باید چه کرد؟ قانون کار بهصورت کاملاً شفاف روابط بین کارگر و کارفرما را مشخص کرده است. همچنین تعرفه حقوق و دستمزد، عیدی و پاداش، مرخصی، حق اولاد، حق مسکن و خواروبار را مشخص نموده است و اگر کارفرما به هر نحوی از ادای این دیون تخطی کند، کارگر میتواند به مراجع قانونی شکایت کرده به نتیجه هم برسد.
قبل از پرداختن به جزئیات چگونگی شکایت از کارفرما لازم است توجه داشته باشید درگذشته این روند بهصورت دستی و سنتی و با مراجعه حضوری به مراجعی چون اداره تأمین اجتماعی و کار صورت میگرفت اما در حال حاضر بهصورت الکترونیکی انجام میشود و نیازی نیست در مراحل اول حتماً مراجعه حضوری داشته باشید.
از طرفی روند شکایت از کارفرما با اینکه روندی شفاف و واضح است اما نیاز اولویت با این است که مؤسساتی مسلط و باتجربه در این حوزه به کمک شما بیایند. مؤسسات حقوقی همچون مؤسسه حقوقی عدل پاک با داشتن وکلای ماهر در حوزه وکالت کار میتوانند به شما مشاوره داده و با خیالی راحت ادامه کار و انجامش را به آنها بسپارید.